tiistai 18. elokuuta 2009

Kaivaustilastoa:
Kiikalan Saarenkylän Nokkapellon mäellä suoritetussa arkeologisessa yleisökaivauksessa 27.7.-5.8.2009 oli yleisökaivajia yhteensä 42 henkilöä ja heillä yhteensä 87 työpäivää. Asiasta kiinnostuneita yleisövierailijoita kävi yhteensä 73.

Kuvissa alla yleisöä kaivamassa:keskiviikko 5. elokuuta 2009

Naksauta hiirellä kuvia, saat niistä isompia.

SSS uutisoi kaivauksen päättymisen


Salon Seudun Sanomissa oli 6.8. näyttävä artikkeli Nokkapellon mäen kaivausten päättämisestä.
Kuvassa paikalta löytynyttä hyvälaatuista ja kaunista ruusukvartsia iskoksina.

Kaivauksen tuloksen kruunasi laajimmillaan 1,5 metriä halkaisijaltaan oleva tulisija (kuvassa yllä). Laajuus oli suurimmillaan ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Padanpohjamaisessa nokimuodostumassa neljännessä viiden sentin kerroksessa halkaisija oli n 70 senttiä. Kuudennessa kaivuukerroksessa oli jo vain tummanruskeaksi värjäytynyttä hiekkaa.

Arkeologinen kaivaus

Arkeologinen yleisökaivaus Kiikalan Saarenkylän Nokkapellon mäellä päättyi keskiviikkona 5.8.2009Kaivuupäivä keskiviikko 5.8.2009

Kivikauden yleisökaivaus päättyi keskiviikkona 5.8.2009. Kaivaus täytti sille annetut tavoitteet erittäin hyvin. Yleisökaivajia oli päivittäin kuudesta kymmeneen. Yleisökatsojia kävi joka päivä viidestä neljääntoista. Kaivauksen kohteena olleesta Kiikalan Saarenkylä Nokkapellon mäestä löytyi varhaisen kivikauden asuinpaikka. Esinelöydöt olivat vaatimattomia, mutta runsaslukuisia. Muutama löytö vaatii myös mielenkiintoisuutensa vuoksi jälkitutkimusta. Löydetty nuotio oli komea ja hiili-noki-kerros, mittavan syvä sekä muualla muihin vastaaviin erikoisesti aivan kallion reunalla.

Kaivauksen tavoitteen sivujuonteena olleen Kiikalan keskiaikaisen kappelin paikantaminen
jäi merkkien puutteen tähden todentamatta. Intuitiivninen hypoteetti asiasta kuitenkin vahvistui kaivausten aikana merkittävästi. Tuli ilmi, että useat koulutetut tukijat olivat olleet
paikalla sijoittamassa kappelia nyt tutkitulle alueelle. Kaivaus ei nyt osunut löytösuoneen ja arvoitus jää tulevien polvien selvitettäväksi.

Paikalliset tiedoitusvälineet olivat kiitettävän kiinnostuneita kaivauksesta, joka antoi uutta kuvaa alueen esihistoriasta.

Tarkemmat tutkimustulokset valmistuvat myöhemmin: hiiliajoitukset, esine-, siemen- sekä punamultatutkimus. Kaivauksesta tehdään tutkimusten jälkeen raportti, joka julkaistaan tässä blogissa.


A-alue peittämisen jälkeen.

B-alue peitettynä.
Kivikauden arkeologisen kaivauksen arkeologien kukitus. Kuvassa kaivauksen johtava arkeologi Eeva Raike.

Arkeologisen työryhmän jäsenen Mikko Helmisen makuhermoja kutittaa.
Miia Listenmaa kuului arkeologiseen työryhmään. Johtoryhmä ei saanut mitään pysyväistä muistoksi, mutta varmaankin menee muutama viikko, että tulee mieleen missä on oltu viimeiset kymmenen päivää.

Kiikala-Seuran ja kaivajien puolesta suuret kiitokset heille miellyttävästä yhteistyöstä. Myös yleisökaivajille ja asiasta kiinnostuneille yleisökävijöille kiitokset onnistuneesta yleisökaivauksesta sekä mukana olleille tiedoitusvälineille..

5.8.2009

Kiikala-Seuran pujeenjohtaja Hannu Vuoristo kukittamassa. Keskellä Eeva Raike ja oikealla ison työn kaivausten onnistumiseksi tehnyt projektisihteeri Eeva Vuoristo. Eeva Vuoristo hoiti kaivauksen kirjanpidon, kaivausilmoitusten vastaanottamisen sekä muonituksen maastoleirille sekä oli kaivamassa väliaikoina. Kiitokset myös Minsu Kuusistolle, joka auttoi graafisissa töissä selkeän esittelyhavaintomateriaalin aikaansaamiseksi.

Mikko Helminen suihkuttaa vettä nuotion hiilikerroksen alapuolista osaa eri värisävyjen esiintulemiseksi paremmin kuvausta varten.

Kaivajakonkari Juho Vuorela D-alueella.

Hanna-Maija Saarimaa ja Pirkko Laaksonen kaivavat B-alueen komean nuotiopaikan pohjan allaosaa, viidettä kerrosta. Hiiltä ja nokea sekä palaneita kiviä löytyi neljästä viiden sentin kerroksesta. Tulta on siis poltettu paikalla pitkä aika.Nuotion vierestä löytyi mielenkiintoinen pyöreä hiekkakivinen hiomakivi, jonka lämpö oli murtanut useaan kappaleeseen.

tiistai 4. elokuuta 2009

Kaivauspäivä tiistai 4.8.2009

Arkeologisessa kaivauksessa syntyy seulottua soraa kottikärrykaupalla, joka kärrätään takaisin
viimeisenä päivänä.

C-alueen kaivuuta. Sukulaiset laidoilla tapaavat kaivauksella.

Avattiin vielä D-alue eteläiselle loivalle rinteella. Parin neliön alueelta toisessa viiden sentin kerroksessa löytyi muutama kvartsi-iskos. Aito muinaismuija kaivamassa entisyyttä ylhäällä keskellä. Vasemmalla arkkitehti ja oikealla pappi.

B-aluella kaivettiin neljäs kerros, joka mitattiin ja piirrettiin. Aloitettiin viides kerros, jonka jälkeen hiilikerros loppuu. Ollaan nuotion pohjan kanssa melkein viettävässä kalliossa kiinni.
Punavärjäytynyttä kiveä löytyi lisää.


Yleisökaivajia oli kymmenen, toimihenkilöitä oli viisi. Vierailijoita kävi kymmenen.

maanantai 3. elokuuta 2009

Kaivauspäivä maanantai 3.8.2009

Päivän erikoisin löytö tuli kaivannon neljännestä kerroksesta nuotion keskeltä, kuin punamullalla maalattu kivi. Väri irtoaa kädellä pyyhkien. Kivi menee jatkotutkimuksiin. Muut päivän löydöt olivat kvartsi-iskoksia B-alueen itäisestä jatko-osasta kaivauksen toisesta kerroksesta.

Kaivajia oli paikalla kuusi ja lisäksi aamulla kaksi lyhyemmän aikaa. Nuoret Karoliina Liehu ja Maria Mikola edessä yläkuvassa. Toimihenkilöitä oli neljä paikalla ja vierailijoita kävi viisi.

Miia Listenmaa valmistelee kolmannen kerroksen mittausta ja piirtämistä.
,
Kukka Kalin kokoaa nuotion laidalta löytynyttä murtunutta hiekkakiveä, jossa näkyy hiottuja pintoja.

Markus Kuusiston löytämä palapeli tarkastettavana.

sunnuntai 2. elokuuta 2009

Kaivaus YouTubessa:
http://www.youtube.com/watch?v=juIKR9C7mFc
Kiikalan Saarenkylässä suoritettavat arkeologiset kaivaukset suoritetaan 27.7.-5.8.2009.
Kaivaukset suoritetaan yleisökaivauksena, johon voi ilmoittautua 10.6. jälkeen projektin sihteeri Eeva Vuoristolle; puh 040-8402876 tai osoitteeseen eevavuo@hotmail.com. Sihteerin kanssa voi sopia kaivauspäivän.

Kaivauspäivä sunnuntai 2.8.2009
Sunnuntain Salon Seudun Sanomissa oli kokosivun kaivauskertomus. Artikkelin kirjoitti lehden toimittaja, joka osallistui päivän ajan itse kaivaukseen.


Kaivauksilla on myös nuoria osanottajia.

Pienemmällekkin alueelle mahtuu kaivajia kun sopu antaa sijaa. C-alueella on huomattava painauma mäen päällä, jonka sisältö kiinnostaa tutkijoita. Yläkuva.

Alakuvassa pyöräoleviä vieraita Komisuolta. Yleisövieraita kävi seitsemän päivällä. Illalla oli vielä näyttö kuudelle. Kaivajia oli yhdeksän ja toimihenkilöitä viisi.

2.8.2009

B-alueen laajennuksesta itään päin, mäen korkeamman puolen suuntaan, paljastui huomattavan kokoinen nokinen maa. Tästä yli puolentoista metrin halkaisijaltaan olevalta nuotion pohjalta tuli esiin runsaasti hiiltä. Runsas kivetys alueella oli hyvin tulen rapauttamaa. Kaivauksen reunoista oli havaittavissa vain seestynyttä maata, jota ei ollut käsitelty kivikauden jälkeen. Luuta ei havaittu vielä neljännessä kaivuukerroksessa. Aluetta päätettiin laajentaa vielä kaksi metriä itään, josta vastaan tulee kallio. Aivan kallion pinnasta humuksen alta löytyi kvartsi-iskoksia.

B-alueen ''ojasta'' länteen päin paljastui kaksi isoa muotoiltua kiveä. Näkyvät alakuvassa. Yläkuvan kiven juurelta löytyi myös huomattavan vaaleaa hiekkaa.
Alakuvassa Eeva Raike ottaa nuotiosta hiilinäytettä. Miia Listenmaa otti maanäytteen samalta alueelta siemenmäärityksiä varten.

lauantai 1. elokuuta 2009

Naksauta hiirellä kuvia, saat niistä isompia.
Kiikalan Saarenkylässä suoritettavat arkeologiset kaivaukset suoritetaan 27.7.-5.8.2009.
Kaivaukset suoritetaan yleisökaivauksena, johon voi ilmoittautua 10.6. jälkeen projektin sihteeri Eeva Vuoristolle; puh 040-8402876 tai osoitteeseen eevavuo@hotmail.com. Sihteerin kanssa voi sopia kaivauspäivän.

Kaivauspäivä lauantai 1.8.2009

Evästauko. Myös ylesövieraat kahvitetaan. Vierailijoita kävi neljä, joista kolme arkeologian opiskelijoita. Yleisökaivajia oli kahdeksan ja toimihenkilöitä viisi.

Mikko Helminen piirtää B-alueen lisäosan ensimmäistä kaivettua viiden sentin kerrosta.

B-osasta alkaa näkyä tuhkaista maata ja joukossa hiiltä. Kivet harmaalla alueella ovat haurastuneita. Kaivajat odottavat nuotiopaikkaa ja palaneita luita. Palaneista luista voidaan määrittää nuotion käytön ajankohta menneisyydessä. Yläkuva.

Alakuvassa Miia Listenmaa takylometrin kanssa.

1.8.2009

Mikko Helminen kertoo kuinka mitataan takylometrillä mittamies millin tarkkuudella.

Mikko lattapoikana.

Piirroksia kaivauskerroksista.


B-alue kokonaisuudessaan. Yläkuva.
Alakuvassa juuri avattu C-alue etelään A-alueesta.